Nederland moet goed bereikbaar blijven, ook het gebied ten oosten van Amsterdam. We weten dat zich in de toekomst problemen zullen voordoen voor de bereikbaarheid in het gebied tussen Amsterdam, Almere, Amersfoort en Utrecht, met in het bijzonder op de A1 tussen de knooppunten Muiderberg en Eemnes.
In de periode 2014 - 2017 hebben het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de regionale partijen (provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht en de regio’s Gooi en Vechtstreek en Amersfoort) samengewerkt aan een onderzoek naar de bereikbaarheidsproblematiek in dit gebied en de mogelijke oplossingsrichtingen hiervoor. Het onderzoek is onderdeel van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport van het Rijk, kortweg MIRT.
Wilt u meer weten over het MIRT en de verschillende fasen die het programma kent dan kunt u terecht op de pagina over het MIRT.
Het MIRT-onderzoek Oostkant Amsterdam vormde een pilot in het kader van het programma 'Meer Bereiken'; een nieuwe brede aanpak voor MIRT-onderzoeken. De essentie hiervan is dat infrastructurele projecten niet op zichzelf staan, maar in samenhang met andere opgaven en kansen in het gebied breder worden onderzocht. Zo bleek de bereikbaarheidsopgave in het gebied aan de oostkant van Amsterdam nauw samen te hangen met opgaven én kansen ten aanzien van economie én landschap, natuur en water.
Wilt u meer weten over de aanpak van het Meer Bereiken programma dan kunt u terecht op de pagina over het MIRT.
Het resultaat van het MIRT-onderzoek is een door alle betrokken overheidspartijen gedragen analyse van de problematiek in het gebied en verschillende mogelijke oplossingsrichtingen om de bereikbaarheid van het gebied te verbeteren. Op basis van een voorstel van de regionale overheden zijn oplossingsrichtingen gezamenlijk uitgewerkt in een adaptief ontwikkelperspectief. Het perspectief zet in op verschillende korte, middellange en lange termijn maatregelen voor de bereikbaarheid, met oog op het oplossen van de bereikbaarheidsopgave op de A1 tussen Diemen en Eemnes. Daarnaast worden ook maatregelen voorgesteld ten aanzien van de economie en het landschap. Rijk en regio hebben afgesproken om het adaptief ontwikkelperspectief gezamenlijk in te brengen om af te wegen en te prioriteren in het kader van de gebiedsprogramma’s voor de MRA en Utrecht en de nadere uitwerking van het OV Toekomstbeeld in deze regio’s.
Het eindrapport met een overzicht van de resultaten van het MIRT-onderzoek kunt u hier downloaden.
Betrokkenen
Een groot aantal partijen uit de regio heeft meegedacht en actief meegewerkt aan het onderzoek, wat het belang onderstreept dat partijen hechten aan het vinden van passende oplossingen om de bereikbaarheid, de economie en het landschap in de regio te verbeteren.
Hieronder ziet u een (niet uitputtend) overzicht van betrokkenen die hebben meegewerkt aan het MIRT-onderzoek Oostkant Amsterdam.